PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Öğretmenlere 5 Yıl Sertifikası

AURORA
08-30-2009, 08:29
Öğretmenlere 5 Yıl Sertifikası

Öğretmenlerin beş yılda bir mesleklerine devam edip etmeyeceklerine ilişkin sertifika sistemi geliştirilmesini istedi

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Rüstem Eyüboğlu, Amerika;nın çeşitli eyaletlerinde uygulanan ve öğretmenlerin kendilerini yenilemisini esas alan 5 yılda bir mesleğe devam edip etmeyeceğine ilişkin sertifika uygulamasının Türkiyede uygulanabileceğini kaydetti.

-TED Yönetim Kurulu Başkanı Pehlivanoğlu, OKS ve ÖSSye yapılan harcamaların israf olduğunu vurgularken Ülkenin kaynaklarının doğru kullanamaması ve olan kaynaklarını özellikle OKS ve ÖSS gibi sistemlere harcaması bizim gibi genç nüfusa sahip ülkelerin neslimizi 4 seçenek arasında bırakarak yok etme çabaları ülkemizin geleceği ve katılımcı demokrasi açısından çok ciddi bir tehdittir diye konuştu.

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Rüstem Eyüboğlu, öğretmenlerin 5 yılda bir mesleklerine devam edip etmeyeceklerine ilişkin sertifika sistemi getirilmesini istedi.

Türkiye Özel Okullar Birliğinin, Antalyada gerçekleştirdiği sempozyumun ikinci gününde Öğretmen Eğitimi konusu ele alındı. Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Rüstem Eyüboğlu, öğretmen adaylarında yeterli meslek bilincinin oluşturulamaması çözülmesi gereken önemli bir sorun olduğuna işaret ederken, son yıllarda eğitim fakültelerinde gerçekleştirilen düzenlemeleri olumlu karşıladıklarını söyledi.

ÖĞRETMENLİĞE YENİ SİSTEM
Eyüboğlu, öğretmen olarak mesleğin içinde yer almış olanların kendilerini yenilemesi için fırsatlar tanınması gerektiğini ifade ederken, ABDnin bazı eyalatlerinde uygulanan öğretmenliğe ilişkin sistemin Türkiyede uygulanabileceğini söyledi. Modele göre, öğretmenlik yapanlara sadece belli bir süre ve geçici olarak sertifika verildiği belirten Eyüboğlu, şunları söyledi:
Genellikle bu süre 5 yılldır. Her 5 yıl içinde öğrtemenin belirli bir saat içinde hizmet içi eğitime katılması zorunluluğu var. 5nci yılın sonunda öğretmen katıldığı etkinlikler, rapor ve sertifikaları milli eğitim bakanlığı ve yerel yönetim yetkilelerine ulaştırılır. Rapor ve sertifikalar nitelik ve nicelik yönünden incelenerek öğretmenin sertifikası uzatılır veya bir yıl ara verilerek kendisinden belirlenecek hizmet içi eğitimlere tekrar katılması istenir. Sistemin birçok ayrıntısı var öğretmenlere hizmetiçi eğitimi veren kişi ve kuruluşlar çok büyük bir dikkatle denetlenir. Sertifikayı verecek olan kurumlar eğitim ve denetime tabi tutulur. Ülkemiz ekonomik şartlarına uyarlanabilecek bu tür bir zorunlu hizmet içi eğitim programları kanımızca öğretmen gelişimine önemli boyutlarda destek sağlayacaktır. Mesleğini seven ve devam etmek isteyen her öğretmenin bu şartları yerine getireceğine inanıyoruz.

OKS VE ÖSS CİDDİ TEHDİT
TED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu yaptığı konuşmada, Türkiyenin temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçişin sürecini hızlandırarak sektörel güçlenmelere önem verilmesi gerektiğini belirtirken, katılımcı demokrasinin dünyadaki en büyük etkeninin sivil toplum örgütleri olduğunu söyledi. Temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçişin en önemli noktalarından birisinin de kaynakların doğru kullanılması olduğuna işaret eden Pehlivanoğlu, Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavından (ÖSS) kaynaklı yapılan harcamaların kaynak kaybı olduğunu vurguladı. Pehlivanoğlu,Ülkenin kaynaklarını doğru kullanamaması ve olan kaynaklarını özellikle OKS ve ÖSS gibi sistemlere harcaması bizim gibi genç nüfusa sahip ülkelerin neslimizi 4 seçenek arasında bırakarak yok etme çabaları ülkemizin geleceği ve katılımcı demokrasi açısından çok ciddi bir tehdittir diye konuştu.

Özel okulculuğun parası olana hizmet anlamına gelmediğini ifade eden Pehlivanoğlu, özel okul sahiplerinin gelirlerinin bir kısmını imkanı olmayanlara yönlendirmelerini istedi. Pehlivanoğlu, Özel okulculuk hem rekabeti atırarak hem de bulunduğunuz illerdeki eğitim kalitesini yükselterek hem de milli eğitim bakanlığına ciddi destek vererek, imkanı olmayan okullarımıza, hizmetiçi seminerlere ve bizden beklentilere her zaman karlılığmızın bir kısmını aktarmak mecburiyetinde ortaya koymaktır. Özel okulculuğun güçlendirilmesi sıralarımızın doldurulması değil kaliteyle imkanı olanların gelip, bizlerin de kazançlarımızın bir kısmını imkanı olmayanlara aktarmaktadır diye konuştu.